Beplanting en dus het ontwerpen met planten vind ik misschien wel het leukste onderdeel van mijn werk!
Voor het samenstellen van een succesvol beplantingsplan of beplantingsadvies heb je naast kennis van de beplanting ook gevoel nodig voor verhouding, structuur, vorm en kleur.
Uitgangspunt voor de keuze van de beplanting is altijd de grondsoort, de ligging (zon, schaduw, wind), de vochtigheid van de bodem enz. van jouw tuin. Deze omstandigheden kun je vaak wel wat verbeteren als dat nodig is maar niet compleet veranderen. Je kunt beter met de natuur meewerken dat geeft een veel beter resultaat.
Daarna kijk je naar de massa en ruimte in de tuin en de sfeer die je wilt creëren, vervolgens kun je bepalen waar je bomen (groot of klein), heesters, siergrassen, vaste planten, klimplanten, bloembollen, een- en tweejarigen of een mix hiervan toe wilt passen.
En dan gaan bij mij de ideeën stromen…en ga ik lijstjes maken met mogelijke beplanting. Daarbij kijk ik naar alles wat die plant te bieden heeft, dus niet alleen naar bloemkleur, maar juist ook naar bloemvorm, bladkleur en -textuur, de totale vorm van de plant en het uiterlijk in alle 4 de seizoenen.
Door verschillende vormen, texturen en kleuren te combineren ontstaat een boeiend geheel die zowel evenwicht en harmonie uitstraalt als creatieve spanning. En dan wordt het namen schrappen, teveel verschillende planten in een beplantingsplan verkleinen het effect en geven een onrustig en onsamenhangend beeld.
Dan ga ik puzzelen met waar alles mag komen. Soms maak ik netjes groepjes van dezelfde planten, soms laat ik ze juist lekker door elkaar groeien – dat hangt helemaal af van wat bij jouw tuin past.
De ene keer doe ik dit uitgewerkt op tekening, maar het liefst doe ik dit direct in de tuin dan zet ik de beplanting ter plekke uit op de juiste plek.
Een groot voorbeeld daarin voor mij is Piet Oudolf, met zijn op de natuur geïnspireerde beplantingstijl.
Hij combineert siergrassen met vaste planten waarbij duurzaamheid en biodiversiteit een belangrijke rol speelt.
Elke plant heeft een eigen karakter en speelt daarmee een eigen rol binnen de groep.
Zijn verdeling van planten in solitairen, structuurplanten, vulplanten en strooiplanten om deze vervolgens in de juiste verhouding toe te passen in de groep, hebben mij veel geleerd.
Juist de schoonheid van deze beplanting in de herfst en winter, kijk naar de herfstkleur of naar zaadhoofden ‘Brown is also a color’ zorgt dat elk seizoen de moeite waard is!
En, ook niet geheel onbelangrijk… deze beplantingstijl is relatief onderhoudsvriendelijk.
Wil je hulp bij het maken van een beplantingsplan voor jouw tuin? Ik denk graag met je mee!