Beplantingsplan maken

Beplanting en dus het ontwerpen met planten vind ik misschien wel het leukste onderdeel van mijn werk!

Voor het samenstellen van een succesvol beplantingsplan heb je naast kennis van de beplanting ook gevoel nodig voor verhouding, structuur, vorm en kleur.

Uitgangspunt voor de keuze van de beplanting zijn altijd de grondsoort, ligging zon/schaduw, vochtigheid van de bodem enz.. Deze omstandigheden kun je vaak wel wat verbeteren als dat nodig is maar niet compleet veranderen. Je kunt beter met de natuur meewerken dat geeft een veel beter resultaat.

Daarna kijk je naar de massa en ruimte in de tuin en de sfeer die je wilt creëren, vervolgens kun je bepalen waar je bomen (groot of klein), heesters, siergrassen, vaste planten, klimplanten, bloembollen, een- en tweejarigen of een mix hiervan toe wilt passen.

En dan gaan bij mij de ideeën stromen…en ga ik lijstjes maken met mogelijke beplanting. Daarbij kijk ik naar alles wat die plant te bieden heeft, dus niet alleen naar bloemkleur, maar juist ook naar bloemvorm, bladkleur en -textuur, de totale vorm van de plant en het uiterlijk in alle 4 de seizoenen. Door verschillende vormen, texturen en kleuren te combineren ontstaat een boeiend geheel die zowel evenwicht en harmonie uitstraalt als creatieve spanning. En dan wordt het namen schrappen, teveel verschillende planten in een beplantingsplan verkleinen het effect en geven een onrustig en onsamenhangend beeld.

Vervolgens ga ik de gekozen beplanting een plek geven, dat kan op veel verschillende manieren, de ene tuinstijl vraagt om het groeperen van planten en de andere juist om een losse, natuurlijke, (ogenschijnlijk) spontane mix van aanplanten.

Een groot voorbeeld daarin voor mij is Piet Oudolf, met zijn op de natuur geïnspireerde beplantingstijl. Hij combineert siergrassen met vaste planten waarbij duurzaamheid en biodiversiteit een belangrijke rol speelt. Elke plant heeft een eigen karakter en speelt daarmee een eigen rol binnen de groep. Zijn verdeling van planten in solitairen, structuurplanten, vulplanten en strooiplanten om deze vervolgens in de juiste verhouding toe te passen in de groep, hebben mij veel geleerd. Juist de schoonheid van deze beplanting in de herfst en winter, kijk naar de herfstkleur of naar zaadhoofden ‘Brown is also a color’ zorgt dat elk seizoen de moeite waard is! Deze beplantingstijl is relatief onderhoudsvriendelijk.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het beplantingsplan voor jouw tuin? Neem contact op met mij, ik help je graag!

Beplantingsplan maken

‘Een tuinontwerp is de juiste start voor het creëren van een groene buitenruimte die sfeer en uitstraling heeft. ‘Een mooie tuin begint bij een goed ontwerp en een duidelijk plan.’ ‘Mijn doel is om je in een andere wereld te trekken. Een wereld waar rust, groen en genieten centraal staan.’

   Adres & Bedrijfsgegevens

   vanDaalen buiten
   Doelstraat  62
   3155 AJ  Maasland

   BTW: NL822165673B01
   KvK: 27352493

   T: 06 106 03 078
   E: info@vandaalenbuiten.nl

   Get Social