De tuin niet ‘winterklaar’ maken….

Hoe mooi zijn deze uitgebloeide zaadhoofden van de Rudbeckia in combinatie met zilver/bruin/goudkleurige siergrassen.

Zeker in de zon of met een laagje rijp of sneeuw erop. Ze maken de tuin veel interessanter dan een kale, opgeruimde tuin.

Maar naast de schoonheid zijn deze afgestorven plantenresten ook nuttig, ze bieden voedsel en zijn de ideale plek voor dieren om te overwinteren, van egels en lieveheersbeestjes tot de poppen van koolwitjes.

Ook geven deze plantenresten bescherming voor net niet zo winterharde planten en worden ze met behulp van wormen en andere bodemorganismen omgezet in voeding voor de planten en verbeterd het de bodemstructuur.

Ik weet dat voor sommige de verleiding groot is om bladeren op te ruimen, afgestorven plantenresten af te knippen en de aarde aangeharkt achter te laten. Maar het is echt veel beter voor de tuin en het dierenleven daar nog even mee te wachten eind februari/begin maart is vroeg genoeg. Als je dan echt niet stil kan blijven zitten, kun je wel alvast de bladeren van het gras en van de paden af harken/vegen de border in en de bladeren uit de vijver vissen.

‘Een tuinontwerp is de juiste start voor het creëren van een groene buitenruimte die sfeer en uitstraling heeft. ‘Een mooie tuin begint bij een goed ontwerp en een duidelijk plan.’ ‘Mijn doel is om je in een andere wereld te trekken. Een wereld waar rust, groen en genieten centraal staan.’

   Adres & Bedrijfsgegevens

   vanDaalen buiten
   Doelstraat  62
   3155 AJ  Maasland

   BTW: NL822165673B01
   KvK: 27352493

   T: 06 106 03 078
   E: info@vandaalenbuiten.nl

   Get Social