Lichtplan voor in de tuin

Licht in de tuin

Een lichtplan voor buiten is net zo belangrijk als voor binnen.

Goed gekozen buitenverlichting zorgt ervoor dat je het hele jaar kunt genieten van je tuin. Verlichting brengt sfeer in de tuin, zet bijzondere elementen in de spotlight en zorgt voor veiligheid.

Verlichting kun je in 3 groepen verdelen: functionele verlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.

Functionele verlichting zorgt ervoor dat je veilig naar de voordeur kunt lopen en het sleutelgat kunt vinden, een opstap of trap goed zichtbaar is en je een boek kunt lezen op die lekkere luie stoel onder de veranda.

Met sfeerverlichting blijf je op mooie dagen lekker lang buiten zitten en kun je buiten het seizoen ook ’s avonds genieten van het zicht op je tuin vanuit huis. Waardoor je de tuin nog meer betrekt bij het leven binnenshuis.

En met accentverlichting kun je die schitterende boom, de oude stenen muur of het water in de vijver mooi uitlichten!

Voor een goed lichtplan start je met het ontwerp van de tuin, waarin je de looplijnen en zichtlijnen met richting bepaald en ook welke elementen bijzonder zijn om uit te lichten.

Het mooiste effect ontstaat door het contrast tussen licht en donker. Breng daarom niet te veel verlichting aan.

Vervolgens zoek je uit welk type verlichting je nodig hebt om zo’n zichtlijn nog beter te benadrukken of om die bijzondere grillige stammen mooi uit te lichten, zoals een grondspot, staande lamp, wandarmatuur, led strip enz.

Kennis van de kleur en de intensiteit van de lichtbron, de richting van de lichtbundel en meer zijn hierbij erg belangrijk.

Nu kun je op zoek gaan naar de juiste armaturen.

Goede tuinverlichting moet duurzaam zijn, want buiten hebben zon, regen, wind en zout flink invloed op de behuizing en ook energiezuinig.

Er zijn verschillende systemen leverbaar zoals een laagspanning 12 volt systeem of verlichting op normale netspanning 230 volt. Laagspanning kun je als je handig bent zelf aanleggen, voor netspanning heb je een vakman nodig.

Zelf werk ik graag met de verlichting van Burlight en In-lite.

Bedankt Burlight en In-lite (fotograaf Roel van der Aa) voor het beschikbaar stellen van fotomateriaal.

‘Een tuinontwerp is de juiste start voor het creëren van een groene buitenruimte die sfeer en uitstraling heeft. ‘Een mooie tuin begint bij een goed ontwerp en een duidelijk plan.’ ‘Mijn doel is om je in een andere wereld te trekken. Een wereld waar rust, groen en genieten centraal staan.’

   Adres & Bedrijfsgegevens

   vanDaalen buiten
   Doelstraat  62
   3155 AJ  Maasland

   BTW: NL822165673B01
   KvK: 27352493

   T: 06 106 03 078
   E: info@vandaalenbuiten.nl

   Get Social