Top bomen

Top bomen!

Zonder een boom of flinke heester is een tuin eigenlijk niet compleet.

Op warme dagen geven ze schaduw en verkoeling doordat ze veel verdampen waardoor de lucht eromheen afkoelt. Ze vangen water op als het hard regent, ze absorberen (fijn)stof, zuiveren de lucht en dempen geluid. Ze zijn onmisbaar voor vogels, insecten en andere kleine dieren omdat ze voedsel, nestgelegenheid en een schuilplaats bieden.

Bovenal zien ze er mooi uit, geven beschutting en privacy en creëren een intieme sfeer. Je kunt ze solitair toepassen als mooie blikvanger of juist meerdere bomen in een rij plaatsen voor het gevoel van orde en rust. Door de juiste toepassing creëer je diepte en kun je de tuin langer of juist breder laten lijken.

Je hebt bomen en heesters in verschillende formaten, meerstammig of een enkele stam, strak rechtopgaand of juist grillig groeiend, groenblijvend of niet, met een dicht bladerdak of een die juist luchtig en open is. Ook het verschil in sierwaarde is groot, van bloei op verschillende momenten in het jaar (zelfs in de winter), prachtige stammen, of een schitterende herfstverkleuring tot bijzondere bladvormen en kleuren.

Hieronder een kleine selectie top bomen die ik graag gebruik in mijn beplantingsplannen, maar er zijn er natuurlijk veel meer….

Acer griseum (papieresdoorn)
Vaak opgekweekt als boom, maar ook soms als meerstammige heester. Heeft een schitterende roodbruine bast die afbladdert in dunnen krullen. Een natuurlijk transparante kroon en een opvallende oranjerode herfstverkleuring. Hoogte, afhankelijk van de vorm, na 10 jaar ca. 4 meter.

Amelanchier ‘Ballerina’ (krentenboompje)
Wordt opgekweekt als meerstammige heester of kleine boom, zeer sterk en bestand tegen wind. Heeft een overdadige witte bloei in het voorjaar en een opvallende oranjegele herfstkleur, ook het fraaie donkere takkengeraamte in de winter is de moeite waard. Hoogte, afhankelijk van de vorm, na 10 jaar ca. 4 meter.

Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ (judasboom)
Pas ik vaak toe als meerstammige heester, maar is ook als kleine boom verkrijgbaar. De bloei is schitterend en opvallend met roze vlinderbloemen op de donkere kale takken. Pas na de bloei verschijnt het roodpaarse hartvormige blad. Heeft wel een beschutte standplaats nodig kan niet goed tegen (koude) wind. In heestervorm wordt hij hooguit 2 tot 3 meter.

Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ (amberboom)
Wordt als boom uiteindelijk vrij hoog, wel 8 meter, als je de ruimte hebt, zeker doen! Maar als meerstammige heester blijft hij een stuk lager. Deze boom valt op in de herfst door zijn schitterende geel, oranje, rode herfstkleur. Ook de bijzondere vorm van het blad en de kurklagen op de stam en oudere takken zijn prachtig.Hoewel ik niet zo’n fan ben bolvormige bomen kan ik het cultivar Liquidambar ‘Gum Ball’ wel waarderen, de kroon is bolrond, later wat meer afgeplat. Het cultivar Liquidambar ‘Slender Silhouette’ is een zeer smal blijvende zuilboom. Beide ook goed toepasbaar in kleinere tuinen en zeer goed te snoeien.

Malus ‘Street Parade’ (sierappel)
Is een kleine boom, na 10 jaar ca. 5m, met een opvallend smalle kroonvorm. De roze knoppen en zuiverwitte bloemen zijn prachtig begin mei, waarna er zich kleine sierappeltjes ontwikkelen. Ook de Malus ‘Red Sentinel’ en Malus ‘Evereste’ zijn schitterende sierappels. Ze bloeien ook wit met roze knoppen maar de kroon wordt wat breder als die van ‘Street Parade’ en de sierappeltjes blijven langer hanger, zelfs tot in de winter.

fruitbomen
Naast de hierboven beschreven sierappels, zijn natuurlijk ook de echt eetbare en lekkere appels, peren, kersen en nog veel meer fruitbomen heel goed toepasbaar in de tuin. Ze zijn leverbaar in veel verschillende vormen; laag, half en hoogstam en in spilvorm of leivorm, dus eigenlijk altijd wel toepasbaar ook in de kleinere tuin. Naast het kunnen oogsten van fruit, is ook bloei is geweldig in het voorjaar. Oude, grillige fruitbomen, gerooid uit een oude boomgaard, zijn geweldige blikvangers in de tuin. Bij fruitbomen moet je wel even goed uitzoeken welke cultivars elkaar kunnen bestuiven, dat kan ook met bomen uit de tuin van de buren, of kiezen voor een zelfbestuivende al is de opbrengst bij kruisbestuiving altijd hoger.

Magnolia ‘Susan’
Wordt opgekweekt als heester of kleine boom. De prachtige paarsrode bloemen verschijnen over een langere periode als wat we gewend zijn van een magnolia, vanaf half mei tot juni en omdat de bloemknoppen pas in het voorjaar worden aangelegd is de kans op bevriezing veel kleiner. Bloeit al rijk vanaf jonge leeftijd. Hij is dicht vertakt met frisgroen blad. Hoogte, afhankelijk van de vorm, na 10 jaar is 3 tot 5 meter.

Naast bovengenoemde bomen of meerstammige heesters zijn er natuurlijk nog veel meer schitterende soorten en cultivars. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een beplantingsplan voor je tuin, neem dan contact op met mij, ik help je graag

‘Een tuinontwerp is de juiste start voor het creëren van een groene buitenruimte die sfeer en uitstraling heeft. ‘Een mooie tuin begint bij een goed ontwerp en een duidelijk plan.’ ‘Mijn doel is om je in een andere wereld te trekken. Een wereld waar rust, groen en genieten centraal staan.’

   Adres & Bedrijfsgegevens

   vanDaalen buiten
   Doelstraat  62
   3155 AJ  Maasland

   BTW: NL822165673B01
   KvK: 27352493

   T: 06 106 03 078
   E: info@vandaalenbuiten.nl

   Get Social